Kategorije
TrainingHR

EDUKACIJA SLASTIČARA ZA PRIPREMANJE SLASTICA BEZ ADITIVA

U okviru edukacijskog projekta GASTROTOP Trgovačka i industrijska komora Zalske županije održala je 30-satnu edukaciju o slastičarstvu. Sudionici edukacije mogli su se upoznati sa sastojcima bez glutena, laktoze, jaja i šećera koji se mogu koristiti za zamjenu tradicionalnih sastojaka koji uzrokuju intoleranciju na hranu i osjetljivost na hranu. Stečena znanja također su primjenjivana u izradi svih vrsta kolača. Upitali smo dvoje sudionika treninga koje su im daljnje namjere nakon edukacije i što im je mišljenje o toj inicijativi?

Katalin Sinkovics Tamás svjetska je prvakinja u slastičartvu i vlasnica brončane medalje koja radi kao slastičarka u Strukovnoj školi György Thúry, Centra za stručno osposobljavanje u Nagykanizsi. Rekla nam je da je radila u slastičarnici, a potom u obiteljskoj firmi, kasnije u hotelu koji je prije deset godina zamijenila školom. Oduvijek je podučavala učenike jer uživa u upoznavanju s trikovima struke, što uključuje i pripremu učenika na natjecanja. I sama uživa u učenju, a prijavila se na ovu obuku kako bi stekla praktično iskustvo u pripremanju tjestenina.

“- U usporedbi s običnim pšeničnim brašnom, stvarno je drugačije raditi sa zobnim ili rižinim brašnom jer se ponašaju drugačije, baš kao i kokosovo mlijeko koje ima potpuno drugačiji okus od kravljeg. Zanimljivo je bilo kušati kolače od sastojaka bez aditiva. Nema velike razlike. Na primjer, jedino kod kolača s makom je bilo razlike jer ova bezglutenska brašna sadrže i škrob te zbog toga potpuno upijaju vlagu.”

Kako je rekla, vrlo rado sudjeluje u edukaciji jer je obogaćena i teorijskim i praktičnim znanjem. U dogovoru s upravom strukovne škole, to novostečeno znanje želi ugraditi u svoj nastavni plan i program koji uključuje nastavu dijetalnog slastičarstva. Osjetljivost na hranu je specijalno područje, zbog čega bi bilo dobro da djeca imaju temeljitije znanje o zamjenskim sastojcima i načinu izrade kolača bez aditiva. Naime, sve je veća potražnja za ovim posebnim proizvodima u ugostiteljstvu.

Gospođa Ibolya Manyák Móré iz Vonyarcvashegya vjeruje u reformu prehrane, a već više od trideset godina organizira kampove kao etnograf i savjetnica za stil života.

„- Glasala sam za reformsku dijetu. Moja znatiželja proizlazi iz toga da steknem znanje u izradi svih vrsta kolača bez aditiva. Moja kćer je u tome odrasla. Živi i hrani se apsolutno zdravim načinom života, kao i cijela obitelj. Prije nekoliko godina sam dobila alergiju, pa sam morala to ubaciti u svoj svakodnevni život i jesti u skladu s tim. Prijavila sam se na edukaciju kako bih unaprijedila svoje znanje i primjenila ga u svom radu.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)