Kategorije
GastroWorkshopsHR

PROGRAM SENZIBILIZACIJE O INTOLERANCIJU NA HRANU

Županijska trgovačka i industrijska komora Zala u sklopu projekta GASTROTOP organizirala je radionicu senzibilizacije na kojoj su sudjelovali predstavnici hotela i škola koje sudjeluju u programu. U skladu sa svrhom projekta senzibilizacija je služila podizanju svijesti među stručnjacima za hranu, edukatorima i učenicima o intoleranciji na hranu, a i kod onih koji pate od intolerancije na hranu, a koji se zbog svoje bolesti mogu osjećati isključenima unutar društva. Cilj projekta GASTROTOP je osposobiti restorane za usluživanje osoba s posebnim prehrambenim potrebama. Radionicu senzibilizacije vodio je trener, coach Gábor Tódor.

– Postoji vrlo malo literature o senzibilizaciji pa se tijekom radionice nismo usredotočili na znanost, već na pristup kroz interakcije. Kako je ovo bio jednodnevni program, nije bilo moguće znanstveno raspravljati o intoleranciji na hranu ili osjetljivosti na hranu. Dijetetičari i liječnici zasigurno su puno više upoznati s ovom temom. Naprimjer, kao najčešći problemi istaknuti su osjetljivost na gluten, mlijeko i jaja. Cilj je bio sudionicima dati osjećaj kako bi bilo biti u koži osobe koja pati od raznih osjetljivosti na hranu.

– Kako se odvijala radionica?

– Krenulo je s upoznavanjem, jer jedno društvo može se okupiti tako da se sudionici prvo upoznaju. Zatim svatko je dobio karticu različite boje, čija se boja nije mogla imenovati, samo da se na nju odnosi, sa zadatkom da jedni drugima pronađu članove grupe. Tijekom vježbe svatko je morao sa svima razgovarati. Tako su se formirale tri grupe koje su se morale dogovoriti o svom imenu koje su morale ponuditi jedna drugoj jela, kao što kuhar nudi jelovnik u restoranu. Kako bi razjasnile pojmove osjetljiv i osjetljivost, grupe su morale nacrtati dinamički dijagram i zatim ga predstaviti: što misle i što se podrazumijeva pod tim pojmovima. Iz ovog zadatka također je otkriveno da senzibilizacija, odnosno senzibilizirati nekoga u današnjici  je nepoznat pojam, odnosno izraz. Zapravo, vrlo je malo sinonima za senzibiliziranje nekoga, na primjer, na nečiju intoleranciju na hranu ili bilo koju tešku situaciju. Senzibilizacija je novi pojam o kojemu se raspravljalo među članovima grupe. Empatija se najčešće koristila kao zamjenska riječ, što znači sposobnost suosjećanja, suosjećanja s drugom osobom.

U kojim su situacijama mogli doživjeti značenje senzibilizacije?

– U svakoj skupini jedan je član dobio vanjsku ulogu na temelju slučajnog odabira markera na izvučenim kartama. Dakle, bilo je onih koji nisu imali boju koju su izvorno imali, a bilo je i onih koji su imali karticu na koju je bilo napisano da je osjetljiv na gluten. Njegov je posao bio uvjeriti suigrače da će tijekom zajedničkog rada slijediti dijetu poput njegove, odnosno neće jesti žitarice. I ostali članovi tima morali su se oduprijeti. U ovim situacijskim vježbama u pitanju je bila dominantna vanjska uloga. Percepcija da svatko može biti autsajder također je posljedica nečega poput karte druge boje što ih je spriječilo da ostanu u skupini. Istodobno, snažan je naglasak stavljen na senzibilizaciju kako bi svi akteri mogli iskusiti kako je to biti izvan i unutar grupe. Glavni test toga bio je situacijski zadatak koji je zatvorio program kada su u restoran stigla četiri gosta, od kojih su trojica bila osjetljiva na hranu. Odabrani su dijelom sa znanstveno pripremljenog jelovnika. Jedan od dvojice konobara uzeo je narudžbu, a drugi mu je pomogao. Sastojci u naručenoj hrani morali su biti provjereni prema tablici alergena. Ispostavilo se da je jedan od gostiju dobio desert koji je sadržavao jaja na koja je bio osjetljiv. S tim u vezi artikulirane su i odgovornosti gosta i djelatnika restorana.

– Kako ocjenjujete program?

– Točno značenje senzibilizacije ostalo je otvoreno. Prepustili smo to sudionicima, jer taj koncept svatko mora ispuniti sadržajem za sebe. Pozitivno su ocijenili program u kojem sam radije utjecao na emocije. Emocija, senzibilizacija idu ruku pod ruku. Najvažnija poruka u razumijevanju intolerancije na hranu je kako možemo promijeniti svoje stavove prema drugima mijenjajući svoj fiksni pogled na svijet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)